Trivselregler
För att vi alla ska trivas och respektera varandra ber vi er följa de trivselråd som finns i föreningen.
Trivsel och störande ljud
Vår förening är liten och med relativt få medlemmar i ett hus byggt på 1930-talet. Att dina grannar i fastigheten hörs är ofrånkomligt. Om det är något som du stör dig på från någon annan i huset är det bäst att kontakta dem själv. Det mesta går att lösa så länge den som stör blir medveten om det. Blir det meningsskiljaktigheter kontaktar ni styrelsen. Om du eller av dig utsedd hantverkare utför arbete i lägenheten som kan störa andra får det utföras 8-20 på vardagar och 10-16 på helger. Extra störande arbete som t.ex. bilning får endast ske på vardagar mellan 8-18. Fest? Meddela dina grannar i tid. Helst med lapp i trapphuset.
Trapphus och entréer
Vi som bor här är alla ansvariga för hur det ser ut i våra trapphus och vid entréerna. Inga privata prylar och pinaler ska stå i våra gemensamma utrymmen förutom cyklar, barnvagnar, barnpulkor o. dyl. som förvaras i cykelförrådet. Trappstädningen sköter vi tillsammans och du hittar städschema under menyfliken "Bra att känna till".
Balkonger och terasser
På våra balkonger grillar vi inte, med hänsyn till grannarna. Tänk på att även rökning kan störa dina grannar eftersom luft utifrån snabbt drar in genom öppna ventiler och fönster. Inget, förutom markiser, får sättas upp på fasaden. Fel utförd håltagning riskerar bl.a. frostsprängning. För uppsättning av markiser ska du ansöka hos styrelsen. Mer info om markiser och balkongskydd i bladet "Att bo i bostadsrätt". Om du ställer ut större krukor och lådor ska de ha distanser (reglar el. dyl.) till golvytan. Se till att reglarna direkt mot golvytan ligger i fallriktningen d.v.s. pekar från fasaden. Det gäller också om du lägger trall. Undvik mattor eftersom de samlar fukt.
Grilla
På baksidan av huset har vi en uteplats som vi alla kan använda. Tänk på ta hand om glödande kol. På sommaren kan det vara väldigt torrt i växtligheten och risken för brand är stor. På våra balkonger grillar vi inte med hänsyn till grannarna.
Cyklar
Cyklar förvaras i cykelrummet eller utanför huset vid cykelparkeringen. Cyklar som parkeras i cykelrummet måste ställas innanför den gula linjen för att sophämtarna, brandkåren och även vi själva vid ev. brand, ska kunna komma fram. Lämna plats för barnvagnar till höger om pannrumsdörren.
Tvättstugan
Följ de regler som finns uppsatta i tvättstugan. På bokningslistan tecknar du önskad tid med efternamn motsvarande det som står på namntavlan i trapphuset. För kvälls- och helgtider bokar vi bara för en tvättomgång framåt i tiden och aldrig fler än två pass åt gången. (Ett pass är t.ex. 14-16). Har man inte tagit sin tid i anspråk efter 30 min är det fritt för någon annan att ta över. (Du som tar över: glöm då inte att skriva upp ditt namn.) Hämta tvätt senast 30 min efter avslutad tvättid.
Sopor och källsortering
Vi sorterar våra sopor:
• Matrester och övrigt biologiskt avfall – Biokärlet utanför cykelförrådet
• Glas, plast, batterier, metall, tidningar och kartong – Återvinningsstationen på Åminnevägen
• Grovsopor, textiler och miljöfarligt avfall – Kör du själv till återvinningscentral, t.ex. Vanadisberget. En gång om året förösker föreningen ordna med en gemensam skjuts till tippen.
• Blomjord och trädgårdsavfall i rimliga mängder – Gallerkomposterna på baksidan
• Det som blir över, restavfall, i väl hopknutna soppåsar – Sopnedkastet